Najlepsza odmiana pomidora to...?

Jednoznaczna odpowiedź byłaby zbyt prosta – to zależy. W tym artykule poświęcimy kilka wersów na usystematyzowanie odmian pomidorów i przyporządkujemy im najlepsze zastosowania. Dzięki tej wiedzy Twoje spaghetti, przeciery i zupy kremy będą dokładnie takie, jak powinny być!

Zacznijmy zatem od tego, że pod względem wartości odżywczych wszystkie odmiany pomidorów mają się podobnie, choć nie identycznie. Przykładowo: pomidory żółte będą zawierać mniej likopenu, niż te krwistoczerwone.

Ogromna różnica zachodzi jednak w kwestii smaku. Podniebienie pomidorowego konesera od razu wyczuje, czy ma do czynienia z odmianą malinową, czy może z najbardziej popularnym pomidorem okrągłym.

Mity, którymi owiane są pomidory szklarniowe

Tutaj od razu musimy uporać się z pewnym mitem: potocznie mówi się, że pomidory, które smakiem nie czarują, są mdłe (zazwyczaj dostępne zimą w dyskontach) to te szklarniowe, natomiast te soczyste, pełne smaku hodowane są na słońcu. Nic bardziej mylnego! Smak w pomidorach to skomplikowana kwestia, ale w dużej mierze zależy od temperatury przechowywania. Pomidory poniżej temperatury 12 stopni Celsjusza tracą walory smakowe. Poza tym często zbiera się zielone pomidory, które umieszcza się w dojrzewalniach.

Zatem to nie pomidor szklarniowy winien jest naszego smakowego rozczarowania, a pomidor dojrzewający „sztucznie”.

Najpopularniejsze odmiany pomidorów w sprzedaży hurtowej i detalicznej

Przejdźmy teraz przez kilka najpopularniejszych odmian pomidorów – dostępnych w sprzedaży hurtowej oraz detalicznej. Przy każdej odmianie wyszczególniliśmy potrawy, w których dane warzywo sprawdzi się najlepiej:

  • Bawole serce – nie sposób go nie rozpoznać, jest charakterystycznie karbowany. o słodkim miąższu i delikatnej strukturze, z małą ilością pestek, pyszny! Najlepiej zjeść go na surowo.
  • Pomidor paprykowy – lekko podłużny kształt, intensywnie wybarwiony. Dobry na zupy, na przecier, ketchup, sos i do słoików ze względu na swój gęsty miąższ i małą ilość nasion.
  • Pomidorki koktajlowe, cherry – ciekawostka: pomidorki cherry występują w różnych kolorach, mogą być czerwone, żółte, pomarańczowe, ciemnoczerwone, a nawet ciemnobrązowe. Świetnie nadają się do ozdoby.
  • Pomidory żółte – jak już wspomnieliśmy – zawierają mniej likopenu niż pomidory czerwone, ale za to więcej witaminy C. W smaku słodsze i bardziej aromatyczne, o delikatniejszej strukturze. Dobre do wykwintnych sałatek i do pieczenia.
  • Pomidor malinowy – duży, lekko spłaszczony. Smak słodki i delikatny. Podobno najbardziej pożądane przez kupujących. Idealne na surowo i do zup kremów. By złamać ich słodycz, najlepiej połączyć je z kwaśną śmietaną.

Najlepsze pomidory to te o dobrym stosunku ceny do jakości

Nie można zaprzeczyć, że wielu z nas, przy wyborze pomidorów, kieruje się przede wszystkim ceną. Gdzie kupimy pomidory w rozsądnej cenie. W hurtcie! To nie żart. Dla tych, którzy pomidory przetwarzają tonami np.: produkując domowe przeciery i koncentraty, polecamy rozejrzeć się za hurtownią pomidorów z prawdziwego zdarzenia tzw. giełda warzyw, skup. Sprzedaż hurtowa pomidora będzie o wiele tańsza, a jeśli smak przecieru zamiast świeżego warzywa w pełni Was satysfakcjonuje – sprzedaż hurtowa na giełdzie/skupie stanowi dla Was idealne rozwiązanie.

W sezonie warto sprawdzić gdzie, najbliżej nas, odbywa się skup i giełdy warzyw i zaopatrywać się w świeże pomidory np.: raz w tygodniu w większej ilości. Można kupić nawet nieco niedojrzałe pomidory i wystawić je w nasłonecznione miejsce. Polecamy także położyć obok dojrzałe banany, które zawierają etylen przyspieszający proces dojrzewania.

Alternatywą dla hurtowej sprzedaży pomidorów są przydrożne i osiedlowe warzywniaki. Warto jednak zapytać skąd właściciel czerpie płody, bo nierzadko z tej samej hurtowni co sieć marketów. Cena w takich warzywniakach nie należy jednak do najniższych

Słowem podsumowania: smak i najlepsze przeznaczenie pomidora zależy od jego odmiany, np.: pomidory malinowe będą najlepsze na surowo, podczas gdy pomidory szklarniowe okrągłe lepsze na przecier. Przy czym nie należy bać się pomidorów szklarniowych, ponieważ ich smak zależy od zupełnie innych czynników niż uprawa w szklarni.

Warto zaopatrywać się w warzywa i owoce w sprzedaży hurtowej. Hurto pozwala uniknąć prowizji pośredników, jaką płacimy w sprzedaży detalicznej.

Życzymy udanego pomidorobrania!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here