WSTAŃ. NIE SKUPIAJ SIĘ NA SWOICH SŁABOŚCIACH. ŻYJ WYPROSTOWANY.

WSTAŃ. NIE SKUPIAJ SIĘ NA SWOICH SŁABOŚCIACH. ŻYJ WYPROSTOWANY.

Witajcie Kochani!

Dzisiaj z pozoru błahy temat,a mianowicie ziół. Dodawane do przeróżnych dań, głównie ze względu na upodobania, walory smakowe…ale jeśli przyjrzeć się im bliżej, mogą mieć wpływ na polepszenie naszego zdrowia oraz uzupełnianie niewielkich braków przeciwutleniaczy czy składników odżywczych. Ponadto używanie przypraw jest korzystniejsze dla naszego organizmu, niż nadmierne używanie soli,a to kolejna cecha, która potwierdza,że warto zwrócić uwagę,co kryje się ziołach. Dzisiaj przyjrzyjmy się bliżej oregano.

Czym jest oregano ?

  • „radość góry” – dosłowne tłumaczenie z języka greckiego,
  • lebiodka pospolita,
  • „dziki majeranek”,
  • nieduży, rozgałęziony krzew,
  • małe, owalne, szaro-zielone listki,
  • niewielkie białe lub różowe kwiatki,
  •  roślina o silnym aromacie (ciepła, wonna nuta).

Zalety oregano :

  • działanie przeciwutleniające,
  • działanie antybakteryjne,
  • wspomaganie diety odchudzającej,
  • wzbogacanie smaku posiłków,
  • popularność na rynku.

Przechowywanie zioła :

  • świeże oregano : lodówka = zawinięcie w wilgotny ręcznik papierowy,
  • świeże oregano : zamrażarka = szczelnie zamykane, plastikowe pojemniki,
  • suszone oregano : ciemne i suche miejsce = szczelnie zamykany, szklany pojemnik.

Składniki odżywcze zawarte w oregano :

  • witamina C (przyspieszenie gojenia się ran, zapobieganie złamaniom i siniakom, wspomaganie metabolizmu, pomoc w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca, wspomaganie układu odpornościowego,wspomaganie wchłaniania żelaza)
  • wapń (działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antyalergiczne, wspomaganie procesów przemiany materii,prawidłowe skurcze mięśni,budulec kości i zębów, udział w procesie krzepnięcia krwi)
  • mangan (wpływ na libido, sprawność seksualną, płodność, niezbędny składnik kości, prawidłowa praca układu nerwowego,prawidłowe funkcjonowanie mózgu, ułatwienie wchłaniania i magazynowania żelaza, dobroczynny wpływ na stan skóry)
  • potas (normalizacja rytmu serca, stabilizacja ciśnienia krwi, wspomaganie procesów przemiany materii, regulacja tempa bicia serca, udział w przewodnictwie nerwowym,zapobieganie obrzękom, wpływ na równowagę kwasowo-zasadową)
  • żelazo (składnik hemoglobiny i mioglobiny, odpowiednie dotlenienie organizmu, prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego, spowolnienie procesu starzenia się skóry, utrzymanie odpowiednich funkcji intelektualnych, produkcja krwinek czerwonych)
  • cynk (składnik wielu białek, odtruwanie organizmu, wpływ na stan skóry,włosów i paznokci,niezbędny do prawidłowego funkcjonowania insuliny,regulacja układu odpornościowego,prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, prawidłowe odczuwanie smaków i zapachów,stabilizacja układu kostnego)

Oregano i jego działanie antybakteryjne :

  • zawartość olejków lotnych,
  • zawartość tymolu i karwakolu = hamowanie rozwoju bakterii (gronkowiec złocisty),
  • zapobieganie infekcjom dróg oddechowych,
  • zapobieganie problemom ze strony przewodu pokarmowego.

Zawartość przeciwutleniaczy w oregano :

  • tymol i kwas rozmarynowy – neutralizacja wolnych rodników, zapobieganie uszkodzeniom komórek, spowodowanym działaniem tlenu,
  • pomiary częstotliwości działania (1 g rośliny) = wyniki: 42 razy silniej niż jabłka, 30 razy silniej niż ziemniaki, 12 razy silniej niż pomarańcze, 4 razy silniej niż borówki amerykańskie

W jaki sposób oregano wspomaga dietę odchudzającą ?

  • wzbogacenie „nudnego i mdłego” (często wybieranego przez osoby odchudzające się) jadłospisu,
  • zastępowanie soli w diecie,
  • mała kaloryczność zioła,
  • wspomaganie procesów przemiany materii.

Wartość odżywcza 2 łyżeczek (zalecanej porcji tygodniowej) suszonego oregano:

  • energia : 11 kcal
  • błonnik : 1,5 g
  • witamina C : 2 mg
  • wapń : 56 mg
  • potas : 60 mg
  • żelazo : 1,6 mg
  • cynk : 0,2 mg

Oregano w potrawach:

  • kurczak,
  • sos pomidorowy,
  • pizza,
  • pieczone warzywa,
  • jagnięcina,
  • krewetki zapiekane z oliwą z oliwek, fetą i czosnkiem

Jeśli spodoba Wam się post o ziołach i przyprawach, postaram się przygotować dla Was kolejne rodzaje, by zaskoczyć Was ich wartością odżywczą.

Przejdźmy zatem do przepisów, jakie dla Was przygotowałam na dzisiaj- falafel, czyli tradycyjne kotleciki z ciecierzycy, pizzę na nietypowym spodzie oraz bardzo szybki w przygotowaniu chłodnik, idealny na upalny weekend 😉

1. Falafel

SKŁADNIKI:

  • ciecierzyca w puszce: 400 g
  • cebula: 100 g
  • czosnek: 5 g
  • papryczka chilli: 5 g
  • płatki kukurydziane: 100 g
  • kolendra świeża: 5 g
  • jajo: 1 sztuka
  • suszone pomidory: 50 g
  • masło: 10 g
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: kminek, sól, pieprz, kurkuma, kardamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni roztopić masło.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Przesmażyć na patelni wraz z solą i pieprzem.
  4. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski i przemieszać.
  5. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i przełożyć do miski.
  6. Dodać podsmażone z cebulą i czosnkiem pomidory, pozostałe składniki, przyprawy i zmiksować za pomocą blendera.
  7. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki.
  8. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  9. Schłodzoną masę wyciągnąć z lodówki i formować z niej niewielkie kulki, lekko spłaszczając w dłoniach.
  10. Smażyć na złoto z obydwu stron.

2. Pizza „kalafiorowa”

SKŁADNIKI:

(spód)

  • kalafior: 300 g
  • migdały: 80 g
  • jaja: 3 sztuki
  • przyprawy: oregano, sól

(sos)

  • krojone pomidory w puszce: 400 g
  • czosnek: 5 g
  • bazylia: 3 g
  • oliwa z oliwek: 30 ml
  • przyprawy: pieprz cytrynowy

+ ulubione dodatki (w wersji ze zdjęcia: oliwki czarne, 3 rodzaje papryk, bekon, ser mozzarella)

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Piekarnik nastawić na 200 stopni Celsjusza.
  2. Kalafior zmiksować za pomocą blendera.
  3. Migdały zmiksować za pomocą blendera.
  4. Wszystkie składniki na spód połączyć w jednolite „ciasto”.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przełożyć do blachy masę na spód ciasta, dokładnie dociskając brzegi.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut.
  8. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
  9. Czosnek posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  10. Dodać pomidory, bazylię i całość doprowadzić do wrzenia.
  11. Tak przygotowany sos przetrzeć przez gęste sitko.
  12. Ponownie podgrzać, do lekkiego zredukowania się sosu.
  13. Tak przygotowany sos rozsmarować na podpieczonym spodzie.
  14. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki.
  15. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.

3. Chłodnik z rzodkiewki

SKŁADNIKI:

  • sok z buraków: 100 ml
  • kefir: 300 ml
  • jogurt naturalny gęsty: 150 g
  • rzodkiewka: 250 g
  • koperek świeży: 10 g
  • przyprawy: sól, kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kefir wymieszać dokładnie z jogurtem i sokiem z buraków.
  2. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
  3. Dodać do kefiru, doprawić i zmiksować za pomocą blendera.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem.

Smacznego!

Powiązane wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *