PTAKI URODZONE W KLATCE MYŚLĄ,ŻE LATANIE TO CHOROBA

PTAKI URODZONE W KLATCE MYŚLĄ,ŻE LATANIE TO CHOROBA

Witajcie Kochani!

Dzisiaj przyglądniemy się wspólnie, jakie szkodliwe substancje zawarte są w ogólnodostępnej żywności. Co prawda Unia Europejska posiada określony limit zawartości metali w żywności,ale myślę,że warto wiedzieć, czego nie nadużywać, by móc się cieszyć zdrowiem przez długie lata.

Czym może być skażona żywność ?

  • substancje niedodawane celowo
  • pojawienie w niektórych etapach procesów przetwarzania – pakowanie, produkcja, transport, przechowywanie
  • skażenie środowiska

Czym są ftalany, konsekwencje spożycia:

  • substancje chemiczne
  • szerokie zastosowanie w przemyśle
  • długi czas rozpadu w środowisku
  • szkodliwy wpływ na płodność
  • zakłócanie pracy narządów produkujących hormony
  • wpływ na rozwój narządów płciowych

Czym są dioksyny, konsekwencje spożycia:

  • chloropochodne substancje chemiczne
  • uboczny produkt procesów spalania odpadów przemysłowych, gospodarczych, lasów, pól, grillowania żywności
  • zakłócanie produkcji hormonów płciowych
  • działanie rakotwórcze i mutagenne

Czym są aflatoksyny, konsekwencje spożycia i występowanie:

  • substancje produkowane przez niektóre szczepy grzybów – pleśń
  • działanie rakotwórcze i mutagenne
  • szkodliwość wątrobie i nerkom
  • orzechy, migdały, ryż, rośliny strączkowe, suszone owoce, ziemniaki, domowe przetwory

PCB- konsekwencje nadmiernego spożycia:

  • polichrolowane bifenyle
  • stabilne substancje pochodzenia przemysłowego
  • utrudniony rozpad
  • uszkodzenie układu oddechowego, nerwowego i wątroby
  • zakłócanie rozwoju płodu
  • działanie rakotwórcze

Rtęć w żywności- konsekwencje i występowanie:

  • powszechne występowanie
  • najsilniejsza z trucizn środowiskowych
  • uszkodzenie układu oddechowego i nerwowego
  • opóźnienie rozwoju u dzieci
  • drętwienie i mrowienie warg, palców u rąk i nóg
  • ryby i owoce morza – nie więcej niż 150 g – 2-3 razy w tygodniu

Czym są akrylamidy, konsekwencje spożycia i występowanie:

  • substancje chemiczne
  • obróbka cieplna – smażenie, pieczenie
  • wynik ogrzewania cukrów z aminokwasami – reakcja Maillarda
  • toksyczne działanie na układ nerwowy
  • działanie rakotwórcze
  • nowotwory układu pokarmowego
  • smażone lub pieczone ziemniaki
  • kawa
  • produkty zbożowe – pieczywo

Przykłady metali ciężkich w żywności i sposób ich docierania :

  • MIEDŹ – kumulacja w wodzie i glebie; uszkodzenie wątroby, nerek i układu nerwowego; zakłócanie płodności i rozwoju ciąży
  • KADM – kumulacja w środowisku naturalnym; dym papierosowy; toksyczne oddziaływanie na nerki, krew, układ nerwowy i serce; przyczyna wad wrodzonych
  • OŁÓW – skażenie gleb i wód; szkodliwy wpływ na krew, układ nerwowy i nerki
  • CYNA – opakowania produktów żywności; proces przetwarzania żywności; szkodliwy wpływ na układ nerwowy, krew, nerki i wątrobę;toksyczne oddziaływanie na serce; zakłócanie płodności

Jak ograniczyć spożywanie substancji chemicznych i metali ciężkich?

  • unikanie przypalania potraw,
  • wprowadzenie do diety alg (chlorella, spirulina)- naturalna detoksykacja,
  • wprowadzenie do diety kolendry- działanie oczyszczające,
  • spożywanie produktów bogatych w selen (orzechy brazylijskie, jaja, cebula, brokuły, drożdże)
  • wykonywanie ćwiczeń aeorobowych od 3 do 5 razy w tygodniu (wystarczy 30 minut, by pobudzić enzymy biorące udział w walce ze szkodliwymi substancjami),
  • spożywanie odpowiedniej ilości błonnika(kapusta, kalafior, jarmuż, brokuły)- wspomaganie usuwania zbędnych produktów z organizmu
  • „wypocenie się” w saunie,
  • unikanie gotowania potraw(szczególnie kwaśnych) w garnkach wykonanych z aluminium

Mam nadzieję,że ten post pozwoli Wam nieco świadomiej wybierać produkty, które trafiają do Waszych żołądków 😉 Najważniejsze jest, by wiedzieć i uważać na to,co się je, tylko bez popadania w pewnego rodzaju strach czy „paranoję”, gdyż niemal wszyscy jesteśmy zatruci do pewnego stopnia, czego niestety, nie unikniemy.

1. Zapiekanka chlebowa

SKŁADNIKI:

  • chleb żytni na zakwasie: 1 bochenek
  • mielone mięso drobiowe: 500g
  • cebula czerwona: 100g
  • czosnek: 10g
  • cukinia: 200g
  • bób: 200g
  • bakłażan: 200g
  • marchew: 200g
  • papryka czerwona: 200g
  • pomidory pelati w puszce: 500g
  • chilli: 2g
  • masło: 60g
  • białe wino wytrawne: 200ml
  • oliwa z oliwek: 50ml
  • woda: 200ml
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra
  • wiśnie bez pestek: 200g
  • ser camembert: 200g
  • przyprawy: sól himalajska,biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza.
  2. Z chleba odciąć „czapeczkę” i wydrążyć środek.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać tłuszcz.
  4. Posiekać cebulę, czosnek, bazylię, kolendrę i chilli.
  5. Wrzucić do żaroodpornego naczynia i podsmażyć.
  6. Wszystkie warzywa drobno pokroić,a bób obrać.
  7. Wrzucić do żaroodpornego naczynia i podsmażyć.
  8. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  9. Dodać mięso oraz wiśnie i podsmażyć.
  10. Podsmażone mięso z owocami przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  11. Dodać pomidory, wino, wodę i przyprawy.
  12. Całość wymieszać i gotować 10 minut.
  13. Po tym czasie dodać miąższ z chleba i gotować jeszcze 10 minut.
  14. Tak przygotowanym farszem wypełnić chleb.
  15. Na wierzch ułożyć ser camembert i zakryć „czapeczką”.
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

2. Placek czekoladowy z sosem na gorąco

SKŁADNIKI :
(ciasto)

  • czekolada gorzka: 100g
  • wiórki kokosowe: 350g
  • kakao: 50g
  • jaja: 2 sztuki
  • żółtka: 3 sztuki
  • olej kokosowy: 15ml
  • maliny: 200g

(sos)

  • jabłka: 150g
  • ananas: 50g
  • miód: 10g
  • sól morska,cynamon,brązowy cukier

PRZYGOTOWANIE :

  1. Wiórki kokosowe zmielić na mączkę.
  2. W rondelku rozpuścić czekoladę z olejem i odstawić na bok.
  3. W dużej misce wymieszać mączkę, jaja, żółtka, kakao i czekoladę.
  4. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  5. Do masy czekoladowej dodać maliny i delikatnie wymieszać.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię.
  8. Piec około 20 minut.
  9. Jabłko i ananasa pokroić w kostkę.
  10. Do rondelka włożyć jabłko,ananasa i dodać miód.
  11. Dusić na małym ogniu aż powstanie gęsty sos.
  12. Doprawić, zamieszać i podać z gotowym ciastem.

3. Dodatkowo:

Jeżeli nie jesteście diabetykami ani nie macie problemów z wrzodami żołądka, to warto od czasu do czasu przeprowadzić „głodówkę”. Oczywiście jest to JEDNODNIOWA, odmładzająco – oczyszczająca opcja, dla usprawnienia metabolizmu każdego z nas,a nie sposób na szybkie zgubienie kalorii(W gruncie rzeczy, nie rozumiem, jak można tak degradować swój metabolizm i wierzyć,że głodzenie to najlepszy sposób na szybkie pozbawienie się zbędnych kilogramów…Ja uważam,że to szybki sposób na pobyt w szpitalu i efekt jojo.)

KROK 1
Zaczynamy dzień od zjedzenia grejpfruta, który ułatwi nam przyswojenie białek, węglowodanów oraz tłuszczów.
KROK 2
Przygotowujemy wywar z 1kg ziemniaków (w łupinach), 2 marchewek, 3 pietruszek, 2 porów, selera i 3 cebul.
KROK 3
Przez cały czas trwania głodówki (czyli 1 dzień!) delektujemy się smakiem wywaru z gotowanych jarzyn, pamiętając, że wywar zastępuje nam 5 posiłków w ciągu tej doby(poza wywarem pijemy tylko wodę).

Smacznego!

Powiązane wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *