PRAWDZIWA ODWAGA TO STAĆ SIĘ TYM,KIM NAPRAWDĘ JESTEŚ

PRAWDZIWA ODWAGA TO STAĆ SIĘ TYM,KIM NAPRAWDĘ JESTEŚ

Witajcie Kochani!

Ile razy zdarzyło Wam się usłyszeć „Tylko osoba z silnym charakterem poradziłaby sobie w tej sytuacji”? Jednak czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad sensem tych słów. Co tak naprawdę charakteryzuje osobę, o której mówimy „ta, która ma silny charakter”? Właśnie. To bardzo złudne określenie. Jest to jeden z tych terminów, których używamy tylko dlatego,żeby ułatwić samym sobie zdefiniowanie konkretnego zachowania, aby uniknąć sprecyzowania danej cechy. Dlaczego? Tak jest prościej. Zamiast głowić się nad tym, jakie cechy charakteru posiada opisywana przez nas osoba, posługujemy się utartymi zwrotami, schematami, rozdzielając ludzi na tych o „słabym charakterze” oraz „silnym charakterze”.

Jednak tak naprawdę, każdy z nas może mieć zarówno ten słaby jak i silny charakter, w zależności od sytuacji. Nie ma na świecie ludzi idealnych. Nie istnieje na ziemi człowiek, który chociaż raz w życiu czegoś się nie obawiał, nad czymś nie zastanawiał, nie wahał się…

Tak naprawdę, każdy z nas kształtuje swój charakter odkąd pojawia się na świecie. Wszystkie okoliczności, zarówno radosne jak i smutne, pozwalają nam odkryć prawdziwego siebie. Każdego dnia poznajemy nowych ludzi, uczymy się swoich zachowań i dzięki temu możemy stawać się odważniejsi, bardziej pewni siebie. Osoby, które osiągają sukcesy to przykłady ludzi, którzy ponieśli w życiu wiele porażek. Dlaczego? Jeśli ponosili klęskę, to oznacza,że działali, próbowali coś zmienić w swoim życiu, próbowali odnaleźć siebie, swoją pasję i za nią podążać. A tylko ten, kto próbuje, mimo potknięć, odnajduje prawdziwe szczęście. A co jest tym uśmiechem losu? Poznanie siebie, bo tego nikt nie jest w stanie nam odebrać. Jeśli znamy swoje słabości, niektóre z nich próbujemy niwelować, inne akceptujemy. Znając własne potrzeby, talenty, możliwości,wady i zalety, jesteśmy w stanie prawdziwie pokochać siebie. Wtedy właśnie możemy zacząć dostrzegać prawdziwe piękno codziennego życia. Dzięki samoakceptacji możemy szczerze pokochać drugiego człowieka, możemy dzielić się szczęściem z innymi.

Na co dzień staramy się wypaść przed innymi jak najlepiej, czy to w pracy, czy wśród rodziny i znajomych. Jednak, czy w tej pogoni za szczęściem nie zapominamy o sobie? Czy zanim podejmujemy próbę „bycia najlepszymi” w oczach otaczających nas ludzi, jesteśmy fair wobec siebie? Czy patrząc na swoje zachowanie, na swój styl życia z perspektywy obserwatora,bylibyśmy w stanie powiedzieć: „Tak, on/ona kocha swoje życie. Wierzy we własne możliwości. Docenia to,co ma. Z taką osobą chcę się przyjaźnić. Chcę,by zarażała mnie swoim entuzjazmem. Chcę przy niej być.”

Przecież, jeżeli sami nie jesteśmy w stanie pokochać siebie,to jak możemy oczekiwać tego od innych ludzi? Czemu ktoś miałby nas akceptować, skoro sami tego nie potrafimy zrobić? Właśnie dlatego tak ważne jest, by z każdego dnia czerpać radość. By w każdym, nawet najbardziej „zwyczajnym” dniu, znajdować powód do radości. By nagradzać się za najmniejszy sukces, a z każdej porażki czerpać nowe doświadczenie i siłę. Aby z każdym kolejnym dniem, stawać się swoim sojusznikiem, aby stawać się silniejszym.

Każdy z nas może żyć szczęśliwie. Wystarczy wierzyć, chcieć i dostrzegać.

W codziennym życiu nie tylko poszukiwanie siebie jest ciekawe i ekscytujące. Takie samo może okazać się odkrywanie nowych smaków, pochodzących z innych kultur. Idąc tym tropem, mam dla Was interesujący przepis na turecki chleb z patelni, zwany „Bazlamą”. Dzięki dobraniu odpowiednich dodatków może on być również świetną alternatywą pizzy,a co za tym idzie, pełnowartościowym posiłkiem,a nie tylko przekąską.

SKŁADNIKI:

(bazlama)

  • mąka wrocławska: 360 g
  • drożdże: 15 g
  • ciepła woda: 270 ml
  • oliwa z oliwek: 20 ml
  • cukier trzcinowy: 10 g
  • sól: 5 g

(dodatkowo)

  • papryka czerwona: 150 g
  • papryka zielona: 150 g
  • chilli: 10 g
  • pierś z indyka: 150 g
  • ser mozzarella: 300 g
  • pomidory w puszce: 250 g
  • mango: 140 g
  • czosnek: 2 g
  • olej rzepakowy: 10 ml
  • przyprawy: bazylia, czarny pieprz, oregano, papryka wędzona

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski rozkruszyć drożdże.
  2. Świeże drożdże zasypać cukrem i wymieszać z kilkoma łyżkami wody.
  3. Odstawić na 15 minut.
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą.
  5. Do mąki dodać drożdże, pozostałą wodę i oliwę.
  6. Z tych składników wyrobić elastyczne ciasto.
  7. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
  8. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  9. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  10. Mango pokroić w kostkę i podsmażyć.
  11. Dodać posiekany czosnek, papryczkę chilli,przyprawy oraz pomidory w puszce.
  12. Całość dusić około 5 minut.
  13. Podsmażone składniki przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera na jednolitą pulpę.
  14. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mango i pomidory, podsmażyć pokrojoną pierś z indyka.
  15. Obydwie papryki pokroić w paski.
  16. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  17. Rozgrzać kolejną(tym razem suchą)patelnię.
  18. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt patelni, na której będziemy je smażyć.
  19. Przełożyć ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obydwu stron do momentu pojawienia się pęcherzyków(ciasto lekko się przyrumieni).
  20. Na gotowej bazlamie rozsmarować przygotowaną wcześniej pulpę.
  21. Ułożyć podsmażone mięso, pokrojone papryki oraz starty ser.
  22. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec do momentu roztopienia się sera.

Smacznego!

Powiązane wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *