„NORMALNOŚĆ”-PIERWSZY SYMPTOM ŚMIERTELNEJ CHOROBY

„NORMALNOŚĆ”-PIERWSZY SYMPTOM ŚMIERTELNEJ CHOROBY

Witajcie Kochani!

Dzisiaj kilka słów o insulinooporności, z którą w dzisiejszych czasach zmaga się coraz więcej ludzi.

CO TO JEST ?

  • insulina – hormon trzustki – prawidłowe funkcjonowanie pracy organizmu – zmniejszanie poziomu glukozy we krwi
  • spożycie pokarmu zawierającego węglowodany – obrona przed zbyt wysokim poziomem cukru we krwi – zdrowa reakcja organizmu
  • insulina – transport cząstek glukozy (energii) do komórek – magazyn energii
  • stały wysoki poziom insuliny – brak uruchamiania glukagonu – brak spalania tkanki tłuszczowej
  • blokowanie glukagonu przez insulinę – brak aktywności procesów spalania zapasów energii z tkanki tłuszczowej
  • kumulowanie całej przyjętej z posiłków energii w tkance tłuszczowej
  • wadliwe działanie trzustki – produkcja zbyt dużych nakładów insuliny w stosunku do sytuacji (nawet samo myślenie o czymś słodkim, kalorycznym)
  • specyficzna budowa ciała – chude nogi i ręce, duży brzuch
  • obrona organizmu przed przecukrzeniem ciała – otłuszczenie
  • zaburzona budowa masy mięśniowej
  • nieustanna myśl o jedzeniu
  • niespokojny, niepełny, zaburzony sen
  • bóle głowy, drgawki, zimne poty, senność, otępienie – nadmierne skoki cukru
  • zagrożenie otyłości
  • nietolerancje pokarmowe

CO PRZYCZYNIA SIĘ DO INSULINOOPORNOŚCI :

  • nadmiar białka
  • kawa
  • guma do żucia
  • wysoko przetworzone słodycze
  • napoje energetyczne
  • alkohol
  • cukry proste
  • zaburzenie flory bakteryjnej
  • wysokie stężenie kortyzolu(hormonu stresu)
  • nieodpowiednia ilość enzymów – zakwaszenie żołądka
  • spłaszczenie kosmków jelitowych

ZATEM, JAK JEŚĆ ?

  • obniżenie ilości spożywanych węglowodanów
  • 3-4 posiłki dziennie
  • brak podjadania pomiędzy posiłkami
  • dieta paleo / dieta samuraja
  • dieta rozdzielna – oddzielanie produktów węglowodanowych (Np. kasza) od białkowych (Np. mięso)
  • zminimalizowanie skoków cukru
  • zwiększenie spożywania tłuszczów
  • ostatni posiłek złożony z węglowodanów

CEL DIETY :

  • uregulowanie nadmiernego wydzielania insuliny
  • węglowodany – wyrzut insuliny

RANGA ODPOCZYNKU :

  • regeneracja organizmu w czasie snu
  • odpoczynek mózgu
  • brak nocnych „analiz” dnia zakończonego
  • chwila dla siebie – spacer, hobby, aktywność sportowa, drzemka
  • zminimalizowanie poziomu kortyzolu (stres) przed snem

TRENING :

  • intensywny, krótki wysiłek
  • rozłożenie treningu na 2 mniejsze w ciągu dnia – brak dodatkowego stresu dla organizmu
  • masaże całego ciała
  • krótkie biegi
  • trening HIIT
  • częste spacery

Temat insulinooporności jest dosyć obszerny, z wieloma niewiadomymi, niedopowiedzeniami oraz szczegółami, które ciężko opisać,  i zebrać na raz.
Zależało mi na tym, by przybliżyć Wam problem, z którym przyszło nam się zmagać w czasach ciągłego podjadania, stresu i zabiegania. Z pozoru niegroźne nawyki żywieniowe przyczyniły się do rozprzestrzeniania tej dolegliwości, która stała się jedną z chorób cywilizacyjnych.

Myślę,że warto zmienić kilka szczegółów w swojej diecie, by unikać tego typu zachowań,ze strony organizmu 😉 Jeśli zainteresowaliście się tym tematem, piszcie, a ja postaram się przygotować dla Was coś więcej o insulinooporności.

Dobrze, teraz dajcie szansę mózgowi na trochę odpoczynku i zapraszam do zrelaksowania się w kuchni- przed Wami przepisy na dania wpisujące się w ideę diety paleo:

1.Kotleciki z kalarepy

SKŁADNIKI:

  • kalarepa: 400g
  • jajo: 1 sztuka
  • mąka kokosowa: 45g
  • olej kokosowy do smażenia
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalarepki umyć,obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Zostawić na 20 minut, by puściły sok.
  3. Odcisnąć sok, dodać roztrzepane jajko, mąkę, sól i pieprz.
  4. Wymieszać.
  5. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron.

Ps.

  1. Placuszki smakują równie dobrze na zimno, dlatego też bez obaw nadadzą się jako lunch w pracy.
  2. Placuszki warto podawać z ulubionym sosem. Osobiście polecam pesto szczawiowe, pesto z liści rzodkiewek albo jogurtowe tzatziki.

2. Warzywny „chleb” (forma- „keksówka”)

SKŁADNIKI:

  • jaja: 7 sztuk
  • szparagi: 200g
  • marchew: 300g
  • oliwa z oliwek: 120ml
  • mąka kokosowa: 150g
  • mielone siemię lniane: 150g
  • pestki dyni: 100g
  • ocet jabłkowy: 15ml
  • soda oczyszczona: 5g
  • przyprawy: sól himalajska, ulubione zioła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  2. Warzywa zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Posypać solą i lekko docisnąć, by puściły sok.
  4. Odsączyć sok z warzyw.
  5. Do miski wbić jajka, dodać oliwę, ocet jabłkowy i ubić za pomocą miksera na gładką masę.
  6. Dodać mąkę kokosową, siemię lniane, sodę oczyszczoną oraz zioła.
  7. Dodać starte warzywa,pestki dyni i dobrze wszystko wymieszać.
  8. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut.

3. Ketchup truskawkowy

SKŁADNIKI:

  • pomidory malinowe: 1,5 kg
  • truskawki: 300g
  • cebula szalotka: 80g
  • seler naciowy: 1 sztuka
  • oliwa z oliwek: 30ml
  • miód(lub ksylitol): 15g
  • sos sojowy: 5ml
  • ocet balsamiczy: 10ml
  • przyprawy: chilli,cynamon,goździki,gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić pestek i gniazd nasiennych.
  2. Cebule posiekać, a seler naciowy pokroić w półplasterki.
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, selera naciowego, pomidory oraz przyprawy.
  4. Podsmażyć i zmniejszyć ogień-dusić 10 minut.
  5. Dodać pokrojone truskawki i gotować na małym ogniu jeszcze 25 minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Zmiksować blenderem, ostudzić i rozlać do słoików.
  7. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Powiązane wpisy:

One comment on “„NORMALNOŚĆ”-PIERWSZY SYMPTOM ŚMIERTELNEJ CHOROBY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *