NIE WSTYDŹ SIĘ BLIZNY. ONA MÓWI,ŻE MASZ WIĘCEJ SIŁY NIŻ COŚ,CO CHCIAŁO CIĘ SKRZYWDZIĆ.

NIE WSTYDŹ SIĘ BLIZNY. ONA MÓWI,ŻE MASZ WIĘCEJ SIŁY NIŻ COŚ,CO CHCIAŁO CIĘ SKRZYWDZIĆ.

Witajcie Kochani!

Ostatnio dostałam kilka wiadomości odnoszących się do kontrolowania indeksu glikemicznego w posiłkach. Nie ukrywam,że cieszę się,że coraz więcej z Was udziela się też pisząc do mnie prywatne wiadomości za pomocą fanpage’a na facebook’u. Dlatego też,z uwagi na Wasze zainteresowanie tym tematem, przygotowałam dla Was kilka istotnych informacji, które, mam nadzieję, pomogą Wam bardziej świadomie wybierać produkty, które zjadacie.

Co to jest IG ?

  • indeks glikemiczny
  • tempo rozkładania i przyswajania węglowodanów przez organizm
  • produkty o niskim IG – powolne trawienie i przyswajanie – niewielkie wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi
  • produkty o wysokim IG – szybkie trawienie i przyswajanie – natychmiastowy wzrost, a następnie gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi

Jakie są zalety produktów o niskim IG ?

  • pomoc w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi
  • długotrwałe uczucie sytości
  • pomoc w kontrolowaniu masy ciała
  • zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę – profilaktyka i leczenie stanów przedcukrzycowych oraz cukrzycy typu 2
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • korzystny wpływ na serce
  • wspomaganie leczenia zespołu policystycznych jajników
  • zwiększenie wytrzymałości organizmu
  • uzupełnienie zapasów węglowodanów po wysiłku

Czym jest ŁG ?

  • ładunek glikemiczny
  • IG wraz z zawartością węglowodanów w spożywanych produktach
  • dokładniejsza ocena tempa zmian poziomu glukozy i insuliny we krwi
  • IG x ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW (G) : 100 = ŁG

Jak obniżyć ŁG posiłku ?

  • zastąpienie produktów o wysokim IG zamiennikami o niższym jego poziomie
  • zjadanie mniejszych porcji posiłków
  • zmniejszenie ilości węglowodanów zawartych w ryżu, makaronach, ziemniakach
  • zwiększenie ilości węglowodanów zawartych w warzywach
  • zwiększenie ilości spożywanych orzechów w diecie

Wpływ białka i tłuszczów na poziom glukozy :

  • niewielki
  • zmiany zachodzące jedynie przez węglowodany
  • spożywanie węglowodanów wraz z białkami i tłuszczami – spadek tempa trawienia i przyswajania glukozy
  • w połączeniu z węglowodanami obniżają indeks glikemiczny posiłku

Niski poziom IG w diecie :

  1. Na śniadanie jedz płatki owsiane, jęczmienne i otręby, zamiast płatków kukurydzianych.
  2. Zamiast białego ryżu wybieraj ryż brązowy.
  3. Jedz makaron z pszenicy durum lub razowy i unikaj jego rozgotowania.
  4. Jedz pełnoziarniste pieczywo.
  5. Zamiast ciastek, na przekąskę wybieraj orzechy, pestki i owoce jagodowe.
  6. Jedz różnorodne owoce i warzywa z każdej grupy żywieniowej.
  7. Najwięcej jedz warzyw strączkowych.
  8. Zmniejsz spożycie ziemniaków.
  9. Słone krakersy i inne tego typu przekąski zastąp chrupkim pieczywem wieloziarnistym.

Wskaźniki IG i ŁG :

Obydwa te wskaźniki podają wpływ określonego produktu na poziom glukozy – im niższa jest ich wartość, tym lepiej, gdyż oznacza to, że energia dostarczana przez dany produkt starcza na długi czas.

IG :

WYSOKI – 70 i więcej
ŚREDNI – 55-69
NISKI – poniżej 55

ŁG :

WYSOKI – 20 i więcej
ŚREDNI – 11-19
NISKI – 10 i mniej

IG popularnych produktów :

  • 2 kromki białego pieczywa – 70
  • 2 kromki pieczywa wieloziarnistego – 49
  • gotowany ryż parboiled – 85
  • gotowany ryż basmati brązowy – 45
  • szklanka płatków kukurydzianych – 85
  • szklanka owsianki – 45
  • arbuz – 75
  • banan – 60

ŁG popularnych produktów :

  • 2 kromki białego pieczywa – 20
  • 2 kromki pieczywa wieloziarnistego – 10
  • gotowany ryż parboiled – 46
  • gotowany ryż basmati brązowy – 22
  • szklanka płatków kukurydzianych – 20
  • szklanka owsianki – 9
  • arbuz – 4
  • banan – 12

A jakie przepisy przygotowałam dla Was na weekend? Domowy makaron z pysznym, serowym farszem oraz lekko zmodyfikowane, amerykańskie naleśniki- do dzieła!

1. Włoski obiad

SKŁADNIKI:

(makaron)

  • mąka pszenna: 250 g
  • żółtko: 1 sztuka
  • wrzątek: około 1/4 szklanki

(farsz)

  • ser ricotta: 100 g
  • natka pietruszki: pęczek
  • prażone migdały: 50g
  • oliwa z oliwek: 100 ml
  • sok z cytryny: 15 ml
  • czosnek: 5g
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE :

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i zalać wrzącą wodą.
  2. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wszystkie składniki na farsz (oprócz sera) zmiksować za pomocą blendera.
  4. Do chłodnej już mąki dodać żółtko i wyrobić gładkie ciasto.
  5. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać małe kółeczka.
  6. Do pietruszkowego pesto dodać pokruszony ser ricotta i wymieszać.
  7. Nakładać farsz na środek jednego kółka, przykryć drugim i skleić brzegi.
  8. Zagotować wodę i lekko posolić.
  9. Gotować makaron około 3 minut od wypłynięcia.

2. Owocowe-warzywne pancakes

SKŁADNIKI:

  • roztopione masło: 20 g
  • mąka pszenno – żytnia: 350 g
  • miód: 30 g
  • soda: 10 g
  • banan: 60 g
  • marakuja: 100 g
  • marchew: 100 g
  • maślanka naturalna: 250 ml
  • jaja: 2 sztuki
  • przyprawy: sól, imbir
  • olej do smażenia (kokosowy lub rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE :

  1. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z sodą.
  2. Dodać szczyptę soli,imbir, miód i wymieszać.
  3. Dodać maślankę i masło, wymieszać.
  4. Banana zmiksować z marakują i startą marchewką oraz dodać do ciasta.
  5. Dodawać po jednym jaju, cały czas mieszając.
  6. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  7. Za pomocą chochelki wlewać ciasto na patelnię tworząc placki.
  8. Smażyć na złoto z obydwu stron.

Smacznego!

Ps.Jeszcze raz chciałam Wam podziękować, bo jest Was już naprawdę coraz więcej- kiedy patrzę na statystyki strony https://www.facebook.com/integracjasmaku/ , często nie mogę uwierzyć,ale cieszę się,że chcecie czytać to,co dla Was przygotowuję, to, z czym chcę się z Wami podzielić! Dziękuję też,za ogromne wsparcie i za Waszą wspaniałą reakcję, jeśli chodzi o program kulinarny- Wy staliście się dla mnie kolejną motywacją,a ja, mam nadzieję,że jestem Waszą 😉 Piszcie dalej, więcej, komentujcie, udostępniajcie i rośnijcie w siłę. Jeszcze raz dziękuję,że chcecie być ze mną.

Powiązane wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *