NIE MA NIC GORSZEGO OD PIĘKNYCH SŁÓW, KTÓRE KŁAMIĄ

NIE MA NIC GORSZEGO OD PIĘKNYCH SŁÓW, KTÓRE KŁAMIĄ

Follow my blog with Bloglovin
Witajcie Kochani!

Dzisiaj nieco inaczej, ponieważ nie przygotowałam dla Was konkretnych kilku przepisów, ale mnóstwo pomysłów na…pierogi!

Ostatnio zdarzyło mi się rozmawiać ze sportowcami wielu narodowości, wolontariuszami,którzy przyjechali do nas z Hiszpanii, na temat jedzenia, a rozmowy te tylko potwierdziły wcześniejsze doświadczenia – my, Polacy, słyniemy z pierogów- ktokolwiek z moich rozmówców był chociaż raz w Polsce,wspomniał,że nie mógł się nadziwić,że mąka, woda i sól(lub mąka,woda,jaja,sól) w połączeniu z farszem, mogą okazać się tak wspaniałą potrawą. Jak dokładnie je oceniali?

Pyszne, dobre, dziwne połączenie(najczęściej mowa o pierogach ruskich, gdzie farsz to nic innego, jak ziemniaki z…serem i cebulą), sycące, interesujące…same pozytywne komentarze. Miło słyszeć tyle lukratywnych ocen dotyczących polskiego jedzenia, ponieważ, nie oszukujmy się, my(jako ogół narodowości) często zapominamy o naszych tradycyjnych potrawach. I tak jak próbowanie nowych, zaskakujących smaków nie jest złe, wręcz przeciwnie, tak, moim zdaniem nie powinno się zapominać o tej „kolebce”.

Przecież przy odrobinie kreatywności, nawet z tak „prostego” dania, można wyczarować coś pysznego i zaskoczyć nie tylko zagranicznych znajomych, co właśnie chcę Wam pokazać, przy okazji przygotowanego przeze mnie zestawu nadzień, jakimi możecie się zainspirować podczas przygotowywania kolejnego posiłku dla siebie i bliskich.

Ps.Pominęłam tutaj przepis na podstawowe ciasto pierogowe, ponieważ z doświadczenia wiem,że dla każdego, ten domowy, przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest „najlepszy”, stąd receptury dotyczą farszu oraz sosów, które, moim zdaniem,dobrze komponują się z tym daniem.

To co, koniec wstępu i przechodzimy do prawdziwego „świata pierogów”:

Drożdżowe ciasto na pierogi:

SKŁADNIKI:

  • drożdże świeże: 30 g
  • cukier: 5 g
  • mleko: 150 ml
  • mąka wrocławska: 450 g
  • jaja: 2 sztuki
  • masło: 15 g
  • olej rzepakowy: do smarowania
  • przyprawy: sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem, mąką i połową łyżeczki soli.
  2. Dodać jaja i masło.
  3. Wyrobić mikserem (spiralne łopatki) na gładkie ciasto.
  4. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, smarując wierzch olejem.
  5. Piekarnik nastawić na 200 stopni Celsjusza.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm.
  8. Następnie wykrawać koła, nakładać farsz oraz zlepiać koła na kształt pierogów.
  9. Układać na przygotowanej blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec 20 minut.

Pomysły na farsz:

FARSZ Z ZIELONEJ SOCZEWICY

SKŁADNIKI:

  • soczewica zielona: 250 g
  • cebula: 1 sztuka
  • jaja: 2 sztuki
  • bułka tarta: 100 g
  • przyprawy : sól, kminek, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy: do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 godziny.
  2. Odlać wodę i zalać soczewicę ponownie.
  3. Gotować do miękkości – pod koniec gotowania posolić.
  4. Ugotowaną soczewicę zmielić.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  6. Cebulę posiekać i lekko podsmażyć.
  7. Dodać zmieloną soczewicę, bułkę tartą, jaja i przyprawy.
  8. Dokładnie wymieszać.
  9. Przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.

FARSZ Z DROBIU I KASZY

SKŁADNIKI:

  • kasza gryczana: 500 g
  • mięso drobiowe: 500 g
  • wątróbka drobiowa: 100 g
  • jaja: 4 sztuki
  • mąka: 30 g
  • masło: 45 g
  • przyprawy : sól, pieprz, szałwia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w 4 szklankach osolonej wody.
  2. Odsączyć.
  3. Masło przełożyć do rondelka i roztopić.
  4. Mięso drobiowe i wątróbki drobno posiekać.
  5. Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę, roztopione masło, rozdrobnione mięso i wątróbki, jaja, mąkę i przyprawy.
  6. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

FARSZ Z CZERWONEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • kapusta czerwona: 500 g
  • cebula: 1 sztuka
  • masło: 15 g
  • konfitura wiśniowa: 15 g
  • sok z cytryny: 10 ml
  • czerwone wino: 70 ml
  • przyprawy : sól, pieprz, cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z czerwonej kapusty usunąć głąb i poszatkować.
  2. Na patelni roztopić masło.
  3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  4. Dodać kapustę, sól, sok z cytryny i wino.
  5. Przykryć i dusić 40 minut – do miękkości.
  6. Doprawić i dobrze wymieszać.
  7. Dodać konfiturę wiśniową i jeszcze raz wymieszać.
  8. Wyłożyć na durszlak i przestudzić.
  9. Przełożyć farsz do miski.

FARSZ „KAPUŚNIACZEK”

SKŁADNIKI:

  • biała kapusta: 200 g
  • kiszona kapusta: 200 g
  • cebula: 2 sztuki
  • masło: 30 g
  • przyprawy : sól, pieprz, kminek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kiszoną kapustę dobrze odsączyć i poszatkować.
  2. Białą kapustę poszatkować.
  3. Obydwie kapusty ugotować z dodatkiem soli i pieprzu.
  4. Odcedzić.
  5. Na patelni roztopić masło.
  6. Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  7. Dodać odcedzoną kapustę i smażyć do odparowania soku.
  8. Doprawić i dokładnie wymieszać.
  9. Gotowy farsz przełożyć do miski.

FARSZ Z KUSKUSU I CIELĘCINY

SKŁADNIKI:

  • kuskus: 250 g
  • mleko: do zalania kaszy
  • pieczarki: 100 g
  • cebula: 1 sztuka
  • mięso cielęce: 250 g
  • olej rzepakowy: do smażenia
  • przyprawy : sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cielęcinę zmielić.
  2. Kuskus wsypać do miski i zalać wrzącym mlekiem (około centymetr ponad powierzchnię kaszy).
  3. Zostawić na 5 minut pod przykryciem.
  4. Doprawić.
  5. Na patelni rozgrzać olej.
  6. Cebulę i pieczarki drobno posiekać.
  7. Podsmażyć, aż do odparowania wody.
  8. Dodać kuskus.
  9. Na osobnej patelni podsmażyć mięso i doprawić.
  10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.

NADZIENIE JABŁKOWE

SKŁADNIKI:

  • jabłka: 500 g
  • cukier: 50 g
  • budyń waniliowy: 15 g
  • przyprawy: cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Starte jabłka przełożyć do miski.
  3. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  4. Dodać budyń i dokładnie wymieszać.

NADZIENIE SEROWO – MALINOWE

SKŁADNIKI:

  • maliny: 250 g
  • biały ser: 250 g
  • cukier: 20 g
  • masło: 50 g
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser biały utrzeć z cukrem.
  2. Masło przełożyć do rondelka i roztopić.
  3. Roztopione masło dodać do sera i wymieszać.
  4. Dodać maliny i doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać.

FARSZ „GRECKI”

SKŁADNIKI:

  • twaróg półtłusty: 250 g
  • ser sałatkowy typu feta: 200 g
  • cebula: 1 sztuka
  • olej rzepakowy: do smażenia
  • przyprawy: pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sery przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzać olej.
  3. Cebulę posiekać i zrumienić.
  4. Podsmażoną cebulę dodać do masy serowej i doprawić pieprzem.
  5. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

NADZIENIE WIŚNIOWO – MIODOWE

SKŁADNIKI:

  • wiśnie bez pestek: 300 g
  • miód kwiatowy: 100 ml
  • przyprawy : cynamon, imbir

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wiśnie przełożyć do rondelka.
  2. Dodać miód i podgrzać do jego roztopienia.
  3. Doprawić i dokładnie wymieszać.
  4. Gotowe nadzienie przełożyć do miski.

FARSZ Z KAPUSTĄ I OPIEŃKAMI

SKŁADNIKI:

  • opieńki: 500 g
  • kapusta kiszona: 1 kg
  • cebula: 2 sztuka
  • marchewka ugotowana: 5 sztuk
  • seler ugotowany: 2 sztuki
  • przyprawy : sól, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, papryka słodka, chilli, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wlać szklankę wody.
  2. Dodać opieńki, kapustę i przyprawy.
  3. Całość gotować do miękkości kapusty.
  4. Wyjąć liście laurowe, a farsz odsączyć i ostudzić.
  5. Zmielić ugotowaną kapustę z opieńkami z marchewką, cebulą i selerem.
  6. Doprawić i dokładnie wymieszać.

FARSZ Z SUSZONYMI POMIDORAMI :

SKŁADNIKI:

  • biały ser półtłusty: 100 g
  • ser sałatkowy typu feta: 100 g
  • suszone pomidory w oliwie: 330 g
  • żółtko: 1 sztuka
  • przyprawy : sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser feta przełożyć do miski i wymieszać z białym serem.
  2. Suszone pomidory odsączyć i pokroić w paseczki.
  3. Pokrojone pomidory i żółtko dodać do masy serowej.
  4. Doprawić i dokładnie wymieszać.

NADZIENIE CZEKOLADOWO- TRUSKAWKOWE

SKŁADNIKI:

  • truskawki: 300 g
  • czekolada deserowa: 150 g
  • masło: 60 g
  • przyprawy: chilli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce.
  2. Dodać chilli i wymieszać.
  3. W rondelku roztopić masło.
  4. Roztopione masło dodać do czekolady i wymieszać.
  5. Truskawki umyć i pokroić na pół.
  6. Owoce dodać do masy czekoladowej i delikatnie połączyć.

NADZIENIE RYŻOWO – OWOCOWE

SKŁADNIKI:

  • ryż: 200 g
  • jabłka: 2 sztuki
  • śliwki: 100 g
  • nektarynki: 150 g
  • cukier wanilinowy: 60 g
  • masło: 25 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować al dente.
  2. Ostudzić.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Śliwki i nektarynki drobno pokroić.
  5. W rondelku roztopić masło.
  6. Dodać ostudzony ryż, owoce i wymieszać.
  7. Dodać cukier wanilinowy i cały czas mieszając – zagotować.
  8. Gotowe nadzienie przełożyć do miski.

FARSZ WARZYWNY

SKŁADNIKI:

  • kapusta: 1 sztuka
  • marchew: 2 sztuki
  • pieczarki: 100 g
  • cebula: 1 sztuka
  • czosnek: 2 ząbki
  • papryka czerwona: 1 sztuka
  • bułka tarta: 100 g
  • olej rzepakowy: do smażenia
  • przyprawy : sól, pieprz, majeranek, koperek, tymianek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę poszatkować.
  2. Marchew i pieczarki obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę i paprykę drobno pokroić.
  4. Czosnek posiekać.
  5. Kapustę i marchew przełożyć do rondelka i dusić do miękkości.
  6. Przełożyć do miski.
  7. Na patelni rozgrzać olej.
  8. Dodać starte pieczarki oraz pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek.
  9. Dusić na patelni 10 minut.
  10. Dodać do kapusty i wymieszać.
  11. Doprawić, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

FARSZ GÓRALSKI

SKŁADNIKI:

  • bryndza: 200 g
  • oscypek: 100 g
  • mielony twaróg: 100 g
  • masło: 30 g
  • cebula: 1 sztuka
  • jajo: 1 sztuka
  • przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bryndzę przełożyć do miski i utrzeć z twarogiem.
  2. Oscypek zetrzeć na tarce i dodać do masy serowej – utrzeć.
  3. Na patelni roztopić masło.
  4. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
  5. Dodać do masy serowej.
  6. Doprawić, dodać jajo i dokładnie wymieszać.

FARSZ Z KIEŁBASY I KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • biała kapusta: 1 kg
  • kiełbasa: 200 g
  • cebula: 1 sztuka
  • smalec: 45 g
  • mąka: 30 g
  • przyprawy : sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Obgotować w osolonej wodzie.
  3. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać smalec.
  5. Zrumienić pokrojoną cebulę i kiełbasę.
  6. Dodać odsączoną białą kapustę.
  7. Doprawić i wymieszać.
  8. Podusić kilka minut wszystkie składniki.
  9. Na koniec dodać mąkę i wymieszać.
  10. Gotowy farsz przełożyć do miski.

FARSZ „4 SERY”

SKŁADNIKI:

  • ser mozzarella: 125 g
  • serek ricotta: 250 g
  • ser mascarpone: 50 g
  • tarty parmezan: 150 g
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Serek ricotta odsączyć i przełożyć do miski.
  2. Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę.
  3. Połączyć z serkiem ricotta.
  4. Dodać ser mascarpone i starty parmezan.
  5. Dodać kilka kropel oliwy i wymieszać na gładką pastę.

FARSZ „LEŚNY”

SKŁADNIKI:

  • boczek: 200 g
  • kurki: 350 g
  • cebula: 1 sztuka
  • ser biały: 200 g
  • czosnek: 3 ząbki
  • olej do smażenia
  • świeży rozmaryn: 15 g posiekanego
  • przyprawy : sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek i kurki pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  4. Podsmażyć pokrojony boczek.
  5. Dodać kurki, cebulę, czosnek i rozmaryn.
  6. Dusić 5 minut.
  7. Ser biały zmielić.
  8. Do zmielonego sera dodać uduszone kurki i doprawić.
  9. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

FARSZ Z AWOKADO I TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • serek kremowy: 100 g
  • awokado: 1 sztuka
  • tuńczyk w oliwie: 1 puszka
  • tarty parmezan: 15 g
  • pestki dyni: 30 g
  • przyprawy : sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Awokado obrać, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Dodać serek, tuńczyka odsączonego z oliwy, parmezan i przyprawy.
  3. Dokładnie wymieszać.
  4. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
  5. Dodać do masy z awokado i wymieszać.

Dodatki:

SOS POMIDOROWY DO ZAPIEKANIA PIEROGÓW

  1. Na łyżce oliwy udusić posiekaną cebulę do miękkości.
  2. Pomidory z puszki pokroić na cząstki i dodać do cebuli.
  3. Gotować 15 minut.
  4. Przełożyć do miski i doprawić łyżeczką cukru i soli.
  5. Zmiksować na gładki sos.

SOS DO PIEROGÓW Z MĄKI GRYCZANEJ LUB KUKURYDZIANEJ

  1. Opakowanie serka homogenizowanego zmiksować z dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego, 2 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku.
  2. Listki bazylii posiekać i dodać do sosu.
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje:

MROŻENIE PIEROGÓW :
Ugotowane pierogi ostudzić – można zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.
Lekko smarujemy olejem i kładziemy na desce tak, by się nie stykały.
Wkładamy na godzinę do zamrażarki.
Tak przygotowane przekładamy do woreczków.
Wkładamy do zamrażarki.

PIEROGI Z MROŻONYMI OWOCAMI
Mrożone owoce wyjąć z zamrażarki tuż przed nadziewaniem pierogów – nie rozmrażać.
Obsypać cukrem zmieszanym z cynamonem.
Nakładać na krążki wycięte z ciasta pierogowego.

GOTOWANIE PIEROGÓW :
Dużą ilość osolonej wody z dodatkiem oleju doprowadzić do wrzenia.
Pierogi wrzucać partiami.
Poczekać aż pierogi wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze od 1 do 5 minut.
Ugotowane wyławiać łyżką cedzakową.

Mam nadzieję,że ten niecodzienny wpis również się Wam spodobał,że któreś nadzienie przypadnie Wam do gustu,a może nawet stanie się jednym z Waszych ulubionych? Myślę,że udało mi się też pokazać Wam,że tradycja nie zawsze oznacza nudę, także, udanego, kreatywnego działania w kuchni!

Powiązane wpisy:

2 comments on “NIE MA NIC GORSZEGO OD PIĘKNYCH SŁÓW, KTÓRE KŁAMIĄ”

  1. Magdalena napisał(a):

    Mmmm…. Bardzo ciekawe propozycje najbardziej zaintrygował mnie przepis z suszonymi pomidorami (ostatnio bardzo mnie do nich ciągnie). Pozostałe propozycje również udane. 4 sery, góralskie i farsz leśny (moje faworyt) brzmią naprawdę smakowicie

    1. Natalia Smagieł napisał(a):

      W takim razie czekam na zdjęcia z „pierogowej uczty” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *