MOLEKULARNA MARCHEWA

MOLEKULARNA MARCHEWA

Ciasto marchewkowe to bardzo prosty w przyrządzeniu, słodki, a zarazem pełny wartości odżywczych placek.

Dzisiaj miałam Wam pokazać przepis na jego bezglutenową wersję,ale jedna z koleżanek wysłała mi link do strony konkursowej firmy BRAUN, gdzie zadaniem jest wymyślenie przepisu z zastosowaniem jednego z najnowszych sprzętów tej marki.W związku z tym, przyszła mi do głowy nieco inna myśl: „A gdyby tak posłużyć się ciastem marchewkowym jako bazą do stworzenia całkiem nowego deseru?”

W końcu wymyśliłam! Z moim kuchennym pomocnikiem stworzyłabym marchewkowy przekładaniec: spód-bezglutenowe ciasto marchewkowe, masa-imbirowe mascarpone,a całość wieńczy domowa galaretka z mini karotkami, czy nie brzmi fantastycznie? Jak to mówią: „Nic nie dzieje się przypadkiem”,dlatego też konkurs był strzałem w dziesiątkę-dla tego smaku warto było trochę pomyśleć 😉

Dodatkowo ozdobiłam mój wypiek pomarańczowym kawiorem(Jak samodzielnie zrobić kawior dowiecie się już jutro)- zapraszam do wypróbowania mojej kulinarnej wariacji:

SKŁADNIKI:

(spód ciasta)

  • jajo: 5 sztuk
  • cukier trzcinowy: 250 g
  • skrobia ziemniaczana: 100 g
  • marchew: 600 g
  • migdały: 400 g
  • soda oczyszczona: 10 g
  • sok z cytryny: 15 ml

(masa)

  • serek mascarpone: 150 g
  • śmietanka 36%: 150 g
  • cukier puder: 30 g
  • wanilia: 1 laska
  • imbir: 5 g

(galaretka)

  • sok z marchewki: 350 ml
  • agar: 10 g
  • cukier: 50 g

 

  • karotki mini do dekoracji: 10-15 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sok z marchewki zagotować z cukrem.
  2. Cały czas mieszając dosypać agar.
  3. Dokładnie wymieszać i przelać do miski.
  4. Pozostawić w chłodnym miejscu do wstępnego stężenia.
  5. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  6. Marchewkę obrać i zetrzeć.
  7. Migdały zmielić za pomocą blendera ręcznego marki BRAUN.
  8. Oddzielić żółtka od białek.
  9. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą blendera ręcznego marki BRAUN.
  10. Cały czas ucierając dodać skrobię ziemniaczaną, cukier trzcinowy, startą marchew, zmielone migdały, sodę oczyszczoną i sok z cytryny.
  11. Białka ubić na sztywną pianę za pomocą blendera ręcznego marki BRAUN.
  12. Delikatnie wymieszać łyżką z pozostałą masą.
  13. Przelać ciasto do formy do pieczenia.
  14. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę.
  15. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę za pomocą blendera ręcznego marki BRAUN.
  16. Serek mascarpone wymieszać w osobnej misce z imbirem, wanilią i cukrem pudrem.
  17. Do masy dodawać śmietanę i dokładnie wymieszać.
  18. Masę wyłożyć na ostudzony spód ciasta.
  19. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
  20. Mini karotki zblanszować.
  21. Tężejącą galaretkę wylać na schłodzony przekładaniec.
  22. Zblanszowane marchewki zanurzyć w tężejącej galaretce.
  23. Włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia(najlepiej na całą noc).

Jaki zysk dla zdrowia?

  • jaja: żelazo (1,2 mg), magnez (10 mg), wapń (50 mg), potas (126 mg)
  • marchew: błonnik( 2,8 g), witamina C( 5,9 mg), wapń( 33 mg), magnez( 12 mg), fosfor (35 mg), potas( 320 mg)
  • śmietanka: potas( 141 mg), fosfor( 115 mg), magnez( 10 mg), wapń( 110 mg), cholina( 19,2 mg)
  • migdały: błonnik( 9,9 g), niacyna( 3,5 mg), witamina E( 23,7 mg), wapń( 236 mg), żelazo( 3,2 mg), magnez( 268 mg), fosfor( 481 mg), potas( 659 mg), sód( 19 mg), cynk( 2,9 mg)

SMACZNEGO!

zBLOGowani.pl

Powiązane wpisy:

One comment on “MOLEKULARNA MARCHEWA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *