JEŻELI SZUKASZ OSOBY,KTÓRA ZMIENI TWOJE ŻYCIE, SPÓJRZ W LUSTRO

JEŻELI SZUKASZ OSOBY,KTÓRA ZMIENI TWOJE ŻYCIE, SPÓJRZ W LUSTRO

Follow my blog with Bloglovin
Witajcie Kochani!

Wbrew pozorom, zadbane, lśniące włosy to nie tylko wyznacznik naszej atrakcyjności, ale również świadectwo zdrowia.

Problem kruchych, łamliwych, rozdwajających się, wypadających czy zbyt wcześnie siwiejących włosów rodzi się z niezrównoważonej diety.

„Cudowne” odżywki i preparaty są w stanie pomóc jedynie od wewnątrz, więc musimy sami zadbać o braki na talerzach.

Ważne aminokwasy :

  • cystyna (zawartość siarki),
  • metionina (zawartość siarki),
  • materiał budulcowy,
  • niezastąpione,
  • brak magazynowania,
  • regularne dostarczanie w posiłkach.

Jakie witaminy wpływają na wzrost włosów? 

  • witamina A,
  • kwas foliowy
  • biotyna
  • witamina B2
  • kwas pantotenowy (B5)

Jakie składniki mineralne wpływają na wygląd włosów?

  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • wapń,

W jaki sposób witaminy i minerały pomagają naszym włosom?

  • zapobieganie rozdwajaniu końcówek,
  • zapewnienie połysku włosom,
  • pogrubienie i wygładzenie włókna włosa,
  • uaktywnianie enzymów metabolizujących cystynę i metioninę,
  • wzmocnienie siły i sprężystości włosa,
  • brak „przerzedzania” włosów,
  • ułatwienie rozczesywania.

Jakie produkty spożywcze pomogą nam zachować zdrowe,lśniące włosy na długo?

  • brązowy ryż,
  • gruboziarniste kasze,
  • razowe pieczywo,
  • płatki żytnie,
  • pestki słonecznika,
  • kiełki pszenicy,
  • orzechy,
  • sałata,
  • marchew,
  • brokuł,
  • papryka czerwona,
  • dynia,
  • brzoskwinia,
  • melon,
  • szpinak
  • mięso czerwone i drób,
  • podroby,
  • jaja,
  • ryby i owoce morza,
  • nasiona roślin strączkowych.

Kilka pomocnych wskazówek:

  • dostarczaj odpowiednią ilość płynów, co wpłynie na usuwanie zanieczyszczeń z organizmów (ochrona włosów),
  • ogranicz spożywanie słodyczy i cukru białego, które są źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów, których nadmiar przyczynia się do przetłuszczania włosów,
  • zmniejsz picie dużych ilości mocnej kawy i herbaty,
  • ogranicz spożywanie botwinki, rabarbaru, szczawiu, które są bogate w szczawiany utrudniające przyswajanie cynku, wapnia, magnezu,
  • ogranicz spożywanie posiłków typu fast-food (tłuszcze nasycone)

„Posiłek” odżywczy dla włosów:

Zupa z pokrzywy:

  • 500 g pokrzyw;
  • 1/3 l mleka;
  • 1,2 l wywaru;
  • 2 serki topione;
  • żółtko;
  • pieprz

Wywar i mleko wlać do garnka. Dodać posiekane pokrzywy i zagotować. Dodać serki topione i gotować do rozpuszczenia, po czym doprawić. Roztrzepane żółtko „zahartować” odrobiną zupy i wlać z powrotem do garnka. Gotować do zgęstnienia całości.

Kolejny słoneczny poranek za nami, dlatego też czas na kilka przepisów, które dla Was przygotowałam. Są to 3 szybkie dania, które smakują zarówno na ciepło,jak i na zimno, czyli idealnie sprawdzą się jako jeden z posiłków do pracy.

Do dzieła!

1. Kotleciki ryżowe:

SKŁADNIKI:

  • ryż jaśminowy: 500 g
  • pomidor: 4 sztuki
  • czosnek: 2 ząbki
  • jajo: 1 sztuka
  • wiórki kokosowe: 50 g
  • mąka orkiszowa: 200 g (może być również mąka pszenna,ryżowa, pełnoziarnista)
  • kasza manna: 200 g
  • olej rzepakowy
  • przyprawy : kurkuma, chili pepperoncini, szałwia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż odcedzić i przełożyć z woreczka do miski.
  3. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  4. Czosnek posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  6. Pokrojone pomidory krótko przesmażyć z czosnkiem.
  7. Do miski z ryżem dodać podsmażone pomidory, wiórki kokosowe, jajo, mąkę orkiszową, kaszę manną oraz przyprawy.
  8. Całość wyrobić ręką na zwartą masę.
  9. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki (wielkość i kształt wedle uznania)
  10. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
  11. Nadmiar oleju odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.

Ps:

  1. Takie kotleciki dobrze komponują się z mięsem, rybami, sałatkami, tortillami czy też rozmaitymi sosami.

2.  Makaron z salsą meksykańską i kalmarami:

SKŁADNIKI:

  • makaron: 250 g

(salsa)

  • pomidor: 2 sztuki,
  • papryczka chipotle: 1 sztuka (można zastąpić chilli)
  • fasola „kidney”: 100 g
  • papryka czerwona: 1 sztuka,
  • papryka zielona: 1/2 sztuki,
  • papryka pomarańczowa: 1/2 sztuki,
  • cebula szalotka: 1 sztuka
  • zielona fasolka: 100 g
  • kukurydza: 100 g
  • marchew: 1 sztuka,
  • czosnek: 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy : sól, pieprz, oregano

(kalmary)

  • kalmary sparzone: 200 g
  • mąka kukurydziana: 100 g
  • piwo jasne: 100 ml
  • białka jaja kurzego: 1 sztuka
  • oliwa z oliwek: 15 ml
  • sok z cytryny: 20 ml
  • przyprawy : papryka słodka, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE :

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Do miski przesiać mąkę.
  3. Dodać piwo, oliwę i przyprawy.
  4. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut.
  5. Pomidory i marchew pokroić w kostkę.
  6. Papryczkę chipotle oraz czosnek drobno posiekać.
  7. Pokrojone warzywa przełożyć do miski i zmiksować za pomocą blendera.
  8. Zieloną fasolkę pociąć w poprzek na pół.
  9. Fasolę kidney i kukurydzę odsączyć.
  10. Papryki i cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę.
  11. Na patelni rozgrzać oliwę.
  12. Pokrojoną cebulę przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć.
  13. Dodać fasolę zieloną, fasolę kidney, kukurydzę i pokrojone czerwone papryki.
  14. Dodać pastę pomidorowo-marchewkową i zamieszać.
  15. Doprawić i chwilę poddusić.
  16. Ubić pianę z białek.
  17. Delikatnie wymieszać z ciastem piwnym.
  18. Kalmary skropić sokiem z cytryny i przyprawić.
  19. Na patelni rozgrzać oliwę.
  20. Każdy krążek kalmara zamaczać w cieście, a następnie smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  21. Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  22. Ugotowany makaron przełożyć na talerz(lub do pudełka), udekorować salsą oraz przybrać kalmarami.

3. Tarta z polędwiczką wieprzową:

SKŁADNIKI:

(spód)

  • mąka pszenna: 100 g
  • mąka kukurydziana: 50 g
  • masło: 85 g
  • przyprawy : sól, pieprz, pieprz cayenne

(farsz)

  • jaja: 5 sztuk,
  • burak młody: 150 g
  • polędwiczka wieprzowa: 100 g
  • twaróg z koziego mleka: 125 g
  • szpinak młody: 100 g
  • przyprawy : sól, pieprz, kminek, tymianek, bazylia cięta, pokrzywa cięta

PRZYGOTOWANIE :

  1. Obydwie mąki przesiać na stolnicę.
  2. Dodać masło i drobno posiekać.
  3. Dodać przyprawy i zagnieść na gładkie ciasto.
  4. Zabezpieczyć folią i schłodzić w lodówce.
  5. Młode buraki mocno wyszorować i ugotować.
  6. Polędwiczkę pokroić na kawałki i przesmażyć.
  7. Szpinak zblanszować.
  8. Buraki odcedzić i pokroić na kawałki.
  9. W jednej misce roztrzepać żółtka jaj z przyprawami.
  10. W drugiej misce ubić białka na sztywno.
  11. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  12. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia.
  13. Ciasto wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na spód formy.
  14. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika- lekko podpiec.
  15. Przygotowane składniki wyłożyć na podpieczony spód quiche’a.
  16. Roztrzepane jaja delikatnie połączyć z pianą z białek za pomocą drewnianej łyżki.
  17. Tak przygotowaną masą zalać gotowy quiche.
  18. Zapiec w nagrzanym piekarniku (należy doprowadzić do całkowitego „ścięcia” jaj oraz lekkiego przyrumienienia ciasta).

Smacznego!

Powiązane wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *