CELE W ŻYCIU CZŁOWIEKA POWINNY BYĆ JAK HORYZONTY- OSIĄGAJĄC JEDNE, MIEĆ NA OKU KOLEJNE

CELE W ŻYCIU CZŁOWIEKA POWINNY BYĆ JAK HORYZONTY- OSIĄGAJĄC JEDNE, MIEĆ NA OKU KOLEJNE

Witajcie Kochani!

Z pewnością wiecie, jak zdrowy jest aloes dla naszego organizmu. Jednakże czy Waszej ocenie nie podlega jedynie skóra,ciało i włosy?

Owszem, nie mogłabym się w tej kwestii z Wami nie zgodzić, ponieważ miąższ z aloesu:

  • łagodzi ukąszenia,
  • zmniejsza rozstępy,
  • pomaga usunąć cellulit,
  • przynosi ulgę popękanej, podrażnionej, łuszczącej się skórze,
  • hamuje krwotoki,
  • łagodzi odmrożenia,
  • usuwa martwy naskórek,
  • nawilża,
  • leczy trądzik,
    łagodzi oparzenia (słoneczne),
  • sprawdzi się jako naturalny dezodorant,
  • zapobiega także wypadaniu włosów.

Ale to nie wszystko! Może niektórych z Was zaskoczę, ale żel z aloesu można również….jeść. Dokładnie tak. Tylko po co? Na to pytanie dzisiaj postaram się Wam odpowiedzieć.

Jak wydobyć cenny miąższ i nie zmieszać go z sokiem?

Najlepszy jest świeży aloes, który można kupić w zielarni czy kwiaciarni. Roślina ta jest u nas dość popularnym kwiatkiem doniczkowym,więc nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem dorodnego okazu.

1. Odetnij dolny liść, który jest największy, najbardziej dojrzały( zawiera najwięcej miąższu).
2. Poczekaj, aż wycieknie żółtawy sok, który mógłby mieć działanie trujące lub podrażniające.
3. Liść aloesu rozetnij wzdłuż (w sposób podobny do filetowania ryby).
4. Przy użyciu łyżeczki wyskrob półprzezroczysty miąższ.

Otrzymany miąższ możesz zmiksować w koktajlu, pokroić do sałatki lub stosować jako pastę na kanapkę(dla walorów smakowych można dodać do niego wodę z cytryną lub wodę kokosową).

Wartość odżywcza żelu aloesowego:

  • wapń
  • magnez
  • cynk
  • selen
  • chrom
  • potas
  • mangan
  • żelazo
  • miedź
  • aż 18-20 aminokwasów (z najważniejszych 22,z czego 7-8 nie jest wytwarzanych przez nasz organizm)
  • witamina A
  • witamina B1, B2, B3, B6, B12
  • witamina C
  • witamina K
  • witamina E
  • błonnik
  • enzymy
  • sterole roślinne (kampesterol – ochrona stawów przed degradacją,ochrona kości; beta-sitosterol – zmniejszenie wchłaniania cholesterolu w jelitach)

Składniki odżywcze,a wpływ na nasze zdrowie:

  • wspomaganie i oczyszczanie układu trawiennego
  • pomoc we wchłanianiu wszystkich cennych składników zdrowej diety
  • pozbycie się wrzodów, zaparć, zespołu jelita drażliwego
  • utrzymanie silnego systemu odpornościowego (zawartość polisacharydów ok.25%)
  • normalizowanie poziomu cukru we krwi
  • redukowanie poziomu trójglicerydów (zmniejszanie objawów cukrzycy)
  • ochrona przed stresem oksydacyjnym uszkadzającym komórki DNA (zawartość antyoksydantów)
  • obniżanie wysokiego poziomu „złego” cholesterolu
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • ochrona przed szczawianami (zawartymi w kawie czy herbacie)
  • zapobieganie powstawaniu kamicy nerkowej
  • powstrzymywanie silnych objawów alergii

Aloes jako adaptogen:

  • stymuluje mechanizmy obronne i adaptacyjne ciała
  • zwiększa zdolność radzenia sobie ze stresem (fizycznym, emocjonalnym, środowiskowym,czyli zanieczyszczeniem powietrza)

Aloes a odchudzanie:

  • poprawa trawienia
  • odtrucie organizmu
  • zwiększenie pozytywnych efektów działań odchudzających (takich jak racjonalne żywienie oraz ćwiczenia)
  • pozbywanie się nadmiaru toksyn z organizmu = zmniejszenie zmęczenia i wzrost energii
  • działanie alkalizujące (pomocne podczas spożywania zbyt dużej ilości produktów o odczynie kwaśnym)

Dobrze, myślę,że sami zobaczyliście, jak bardzo pomocny może okazać się aloes w codziennej diecie. Regularne spożywanie go wpływa w bardzo dużym stopniu na wiele reakcji zachodzących w naszych organizmach, więc osobiście uważam, że szkoda byłoby nie skorzystać z tak cennego składnika, jakim jest żel aloesowy.

Poniżej przedstawię Wam kilka przepisów z użyciem go, aby łatwiej było Wam „zaprzyjaźnić” się z aloesem i wprowadzić go do codziennej diety.

1.Muffiny z nadzieniem aloesowym (6 sztuk):

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna: 400g
  • cukier trzcinowy: 100g
  • żel aloesowy: 100g
  • soda oczyszczona: 5g
  • woda mineralizowana: 50ml
  • jogurt naturalny: 100g
  • olej rzepakowy: 80ml
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nastawić na 175 stopni Celsjusza.
  2. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
  3. Dodać cukier,sól i dokładnie wymieszać.
  4. Następnie dodać wodę, olej i jogurt naturalny.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Pod koniec dodać żel aloesowy i wymieszać.
  7. Tak powstałą masę przelać do formy na muffiny.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.

Ps.

1. Muffinki te wspaniale komponują się kremem z kiwi:

  1. W misce ubijamy 200g śmietanki 30%.
  2. Dodajemy 250g serka mascarpone i miksujemy.
  3. Dodajemy rozdrobnione kiwi i całość miksujemy na krem.

2. Sałatka z aloesem

SKŁADNIKI:

  • brokuł: 400g
  • marchew: 80g
  • pestki dyni: 100g
  • żel aloesowy: 100g
  • jogurt typu greckiego: 200g
  • czosnek: 10g
  • ogórek kiszony: 20g
  • chilli: 5g
  • kolendra: 5g
  • sok z limonki: 5g
  • ser „blue” z niebieską pleśnią: 200g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuła podzielić na różyczki,a każdą „nóżkę” ponacinać na kształt krzyża.
  2. Marchew obrać.
  3. Warzywa zblanszować w osolonej wodzie i odcedzić.
  4. Jogurt zmiksować z czosnkiem, ogórkiem kiszonym, chilli, kolendrą i sokiem z limonki za pomocą blendera.
  5. Wstawić do lodówki.
  6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
  7. Zblanszowaną marchew,ser „blue” oraz żel aloesowy pokroić w kostkę.
  8. Zblanszowane różyczki brokuła przełożyć do miski.
  9. Dodać resztę składników.
  10. Na końcu dodać lekko schłodzony dip.
  11. Całość wymieszać (ewentualnie doprawić ulubionymi przyprawami).

3. Pasta kanapkowa z aloesu:

SKŁADNIKI:

  • żel z aloesu: 200g
  • awokado: 140g
  • sok z cytryny: 10g
  • czosnek: 5g
  • nasiona słonecznika: 50g
  • olej słonecznikowy: 15ml
  • przyprawy: sól, pieprz,czarny sezam, biały sezam

PRZYGOTOWANIE:

  1. Awokado obrać i pozbawić pestki.
  2. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia.
  3. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera.
  4. Doprawić do smaku.

4. Placek węgierski z aloesem:

SKŁADNIKI:

(placki)

  • ziemniaki: 1kg
  • cebula: 100g
  • jajo: 1 sztuka
  • czosnek: 5g
  • olej rzepakowy: 15ml
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, tymianek

(nadzienie)

  • łopatka wieprzowa: 700g
  • czerwona cebula: 100g
  • papryka czerwona: 120g
  • papryka żółta: 120g
  • czerwona fasola: 200g
  • kukurydza konserwowa: 100g
  • żel z aloesu: 100g
  • przecier pomidorowy: 30g
  • czosnek: 5g
  • olej rzepakowy: 30ml
  • przyprawy: wędzona papryka, majeranek,chilli, kminek

(dodatkowo)

  • żel z aloesu: 100g
  • kolendra: 5g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę drobno pokroić,a czosnek posiekać.
  4. Dodać do startych ziemniaków.
  5. Dodać jajo i przyprawy.
  6. Całość wymieszać(jeśli masa będzie zbyt wodnista-odlać wodę).
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko naoliwić.
  8. Na tak przygotowaną blachę nakładać za pomocą łyżki masę, tworząc placki.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.
  10. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
  11. Obydwa rodzaje papryk pokroić w kostkę.
  12. Czerwoną fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  13. Cebulę pokroić w kostkę,a czosnek drobno posiekać.
  14. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  15. Dodać mięso wraz z cebulą i chwilę podsmażyć.
  16. Dodać czosnek,paprykę i przyprawy, dalej smażąc.
  17. Całość zalać 500ml wody.
  18. Dodać przecier pomidorowy.
  19. Dusić na wolnym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  20. Pod koniec duszenia dodać żel z aloesu, czerwoną fasolę i kukurydzę.
  21. Chwilę mieszać i zdjąć z ognia.
  22. Tak przygotowanym farszem nadziewać upieczone placki ziemniaczane.
  23. Udekorować żelem aloesowym i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Powiązane wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *